Kod, który przeprogramował mój portfel

hungghiepx

New member
Był sobie taki listopad, że chyba najgorszy w moim życiu. Nie dość, że za oknem plucha, szarość i zimno, to jeszcze w pracy cięcia, wszyscy chodzili nadęci, a ja dostałem informację, że premii nie będzie. W ogóle. Ani złotówki. A ja liczyłem na te pieniądze, bo miały iść na święta, na prezenty dla dzieci, na choinkę, na te wszystkie pierdoły, które robią atmosferę. Żona pyta co tydzień: "Kochanie, kiedy idziemy po prezent dla mamy?", a ja musiałem zwijać temat, bo kasy nie było. Wstyd mi było, ale co miałem zrobić?

Siedziałem wtedy wieczorem, patrzyłem w sufit i myślałem, jak to ogarnąć. Pożyczać nie chciałem, karty kredytowej nie miałem, rata kredytu i tak wisiała nad głową. I wtedy, jakby z nieba, przyszedł SMS od kolegi z podstawówki. Kuba. Nie widzieliśmy się ze trzy lata, a on nagle pisze: "Stary, co tam u Ciebie? Zaglądasz czasem do gier?" Myślę sobie – facet ma problem, czy co? Odpisałem, że nie, nie gram, nie mam czasu ani kasy. A on na to, że właśnie o kasę chodzi. Że sam ostatnio trafił fajną promocję i myśli, że może mi się przyda. Przesłał mi link i kod. Pisał: "Wejdź, zarejestruj się, wpisz ten vavada kod promocyjny pln, dostaniesz bonus na start, może coś ugramy na święta".

Długo się zastanawiałem. Z jednej strony – hazard, zło, stracić można. Z drugiej – nie miałem nic do stracenia. Nawet jak stracę, to stracę tylko czas. A zyskać mogłem wszystko. W końcu pomyślałem, że Kuba nie jest idiotą, zawsze miał głowę na karku. Wszedłem na stronę, którą mi przysłał. Wyglądała legitnie, nowocześnie, bez tych krzykliwych reklam. Założyłem konto w minutę. Podałem dane, potwierdziłem maila. Potem wróciłem do SMS-a Kuby, skopiowałem ten kod i wkleiłem w odpowiednie pole.

Zadziałało od razu. Na koncie pojawiły się środki. Bonus powitalny, ale też dodatkowe pieniądze, chyba z tego kodu. Pamiętam, że była to całkiem przyzwoita kwota, taka, za którą można było pograć spokojnie przez kilka wieczorów. Ucieszyłem się, ale bez przesady. Pomyślałem – dobra, pobawię się, a jak przegram, to trudno. Przynajmniej się odstresuję od tego parszywego listopada.

Pierwszy wieczór był ekscytujący. Wybrałem automat, który wyglądał najprościej, jakiś z owocami, żeby nie kombinować. Grałem spokojnie, stawiając małe kwoty. Czasem coś wpadało, czasem znikało. Bawiłem się całkiem nieźle, zapomniałem o problemach. Drugiego wieczoru też pograłem, trzeciego też. Po tygodniu miałem na koncie jakieś trzysta złotych z wygranych. Nieźle, pomyślałem, mogę wypłacić i kupić choinkę. Ale postanowiłem grać dalej.

I wtedy, gdzieś pod koniec drugiego tygodnia, trafiłem. Pamiętam, że była niedziela, późne popołudnie, szaro za oknem. Włączyłem inny automat, taki z egipską tematyką, bo mnie zaciekawił. Grałem może z pół godziny, bez większych emocji. Nagle, po jednym spinie, ekran się zatrzymał i pojawiła się animacja. Myślałem, że to zwykła darmowa runda. Ale rundy leciały jedna za drugą, mnożniki wchodziły, symbole znikały i pojawiały się nowe. Patrzyłem na to jak urzeczony. Kiedy wszystko się skończyło, spojrzałem na saldo. Zamarłem.

Ponad jedenaście tysięcy złotych. Jedenaście tysięcy. Siedziałem jak głupi, gapiąc się w monitor. Myślałem, że to pomyłka, że może mi się doliczyło coś z innej gry. Wyszedłem z konta, wszedłem ponownie. Wejście na konto zajęło mi chwilę, bo musiałem wpisać login i hasło. Ale kwota się nie zmieniła. Wtedy pierwszy raz uwierzyłem, że to się dzieje naprawdę. Że ten kod od Kuby, ten vavada kod promocyjny pln, który wkleiłem kilka dni wcześniej, zaprowadził mnie do czegoś wielkiego.

Nie spałem tej nocy. Chodziłem po mieszkaniu, myślałem, co zrobić. Żonie nic nie powiedziałem, bo bałem się, że uzna mnie za wariata. Albo że każe mi natychmiast wypłacić i oddać na święta. Następnego dnia w pracy byłem nieprzytomny, ale wieczorem wziąłem się w garść. Sprawdziłem regulamin, warunki obrotu. Okazało się, że muszę postawić łączną kwotę zakładów, ale nie było to skomplikowane. Zająłem się tym przez kolejne dwa dni. Grałem ostrożnie, stawiając małe kwoty, żeby nie stracić tego, co wygrałem. W końcu udało się spełnić warunki. Złożyłem wniosek o wypłatę.

Bałem się, że będą problemy. Że każą wysyłać dokumenty, że będą przeciągać. A tu nic. Pieniądze przyszły po dwóch dniach. Normalny przelew na konto, jakby to była wypłata z pracy. Jedenaście tysięcy złotych. Pamiętam ten dzień, kiedy przyszedł SMS z banku. Stałem w kuchni, patrzyłem na telefon i płakałem. Ze szczęścia. Żona weszła i spytała, co się dzieje. Powiedziałem jej wszystko. Najpierw myślała, że żartuję, potem że zwariowałem, a potem zaczęła się cieszyć razem ze mną.

Co zrobiłem z tą kasą? Święta były piękne. Kupiłem prezenty, o jakich dzieciaki nawet nie marzyły. Żona dostała nowy płaszcz, ja sobie kupiłem porządny telewizor. Zostało jeszcze trochę, więc dołożyłem do wspólnego wyjazdu na ferie w góry. I wiecie co? Do dzisiaj, jak patrzę na zdjęcia z tamtych świąt, myślę sobie, że to wszystko zaczęło się od jednego SMS-a, od jednego kolegi z podstawówki i od jednego kodu. Ten vavada kod promocyjny pln, który mi przysłał, zmienił mój listopad, moje święta i moje myślenie. I choć wiem, że hazard to pułapka, że można stracić wszystko, to ja akurat trafiłem w dziesiątkę. I mam nadzieję, że ta historia pokaże wam, że czasami warto dać szansę czemuś nowemu. Nawet jeśli za oknem plucha, a w portfelu pustka.

Bên trên
}, 0); });